Ödendiği halde geri alınamayan senetler
Çok sorulan bir konu olan ve kimi zaman iyi niyetle kimi zaman da bilinçsizce yapılan bir işlemin sonucu olan karşılığı ödendiği halde geri alınamayan senetler için durum nedir, inceleyelim.
İlk başta senet nasıl doldurulur, iyi öğrenilmeli borca girmeden neye imza atıldığını insanlar iyi bilmelidir. Senetin nasıl doldurulacağını şu makalemize bakabilirsiniz. İkinci olarak senet doldurulurken mümkünse senetin içinde yazan borç miktarı, ödeme tarihi ve borcu işaret eden bir sözleşme imzalanıp her iki tarafa birer nüshası verilmeli. Üçüncüsü senet ödendiği an makbuz, dekont veya alacaklı tarafından ödemenin teslim alındığını gösteren imzalı bir belge alınmalı.
Senet teslim alınır alınmaz imha edilmeli veya imza kısımları yırtılıp senetten koparılmalı. Teminat için verildiyse teminattır ibaresi mutlaka yazılı olmalı. Teminat seneti ile alakalı şu makalemize bakabilirsiniz. Eft veya banka üzerinden yapılan ödemelerde şu tarihli şu borç için ödeme gibi borcu işaret eden not mutlaka eklenmeli.
Ödendiği halde teslim alınmayan senet üçüncü bir şahsa ciro edildiyse, borca imza atan senetin ödenmesinden sorumlu olacaktır. (Buna Dikkat!)
Son olarak boş kağıda, rakamı ve tarihi belli olmayan boş senete imza atılmamalı. Detaylı bilgi için boş senete imza
Teslim alınamayan senetler
Konu hakkında sıkça karşılaşılan durumlar:
- - Ödediğim borcun senedini alamıyorum,
- - Senet kaybolmuş, ben borcumu ödedim,
- - Borcu ödedik alacaklı, protesto çektirmiş, icraya vermiş,
- - Ev sahibi kapora senedini vermiyor,
- - Parayı ödedim, senetleri alamadım,
- - Tefeciden mecbur kalıp borç almak , borcu zamanında ödemek ama senetleri alamamak,
- - Yurda verdiğim seneti geri vermiyorlar,
- - Borcumu ödediğim halde seneti ciro etmiş,
- - İşe başlarken imzaladığım seneti alamadım,
- - Senetime karşılık borcumu ödedim ama seneti geri alamadım,
- - Seneti ödediğim halde ciro edip icraya verdiler...
Yukarıda konu ile alakalı sıkça yaşanan olaylar çevremizde sıkça duyduğumuz ve insanların tabiri caizse ağrısız başını ağrıtan durumlardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak veya karşılaşılırsa neler yapılabilir anlatmaya çalışalım:
Borcunu ödediniz, seneti alamıyorsunuz veya alacaklı icraya verdi bu aşamalarda ne yapılır?
Birinci olarak borca ilişkin ödemeyi kanıtlamanız gerekir. Makbuz, EFT, havale dökümü vs. Öderken yanımda şu vardı, şahitlik edecek diye düşünürseniz bu sizin için kesin delil teşkil etmez. Yazılı belge sunmanız gerekmektedir.
Ödenen borcun seneti kayıpsa ve elinizde makbuz varsa bu ileride karşılaşılabilecek riskler için yeterlidir, ek olarak karşı taraftan ibraname istenebilir. İbranamede dosya no yazılı kısmı olmalı ve "borcu kalmamıştır" "borcu yoktur" gibi atıfta bulunulmalıdır.
Başvurulacak merci: Tüketici mahkemesine tedbir talepli menfi tespit veya duruma göre sebepsiz zenginleşme davası açabilir. Buradaki bilgiler yaşanan ve yaşanabilecek olayların genel bir çerçevesini çizmekte olup, konu ile alakalı sorun yaşayanlar profesyonel destek için avukatla görüşmelidir.
Teşekkür ederim aydınlatıcı olmuş. Benzer sorun bizde de var. Ev sahibine depozito olarak senet verdik evden çıkmak istiyoruz seneti vermiyor. Kira kontratında yazıyor buna göre senetin hükmü kalır mı kira kontratından yola çıkarak borca itiraz edebilir miyiz?
YanıtlayınSilAynı sıkıntı bizdede var bir çıkış buldunuz mu
SilMerhaba 2012 yılında bir alış veriş yaptım elden 24 ay taksitle.Ödediğim her taksitin makbuzunu aldım lakin bu firma alış veriş yaptıktan 1 yıl sora 1 gecede kayboldu.Bir tahsilat yerinde bir bayana tahsilat yaptırdılar.Bu esnada borcum biti senedi istedim muasebe kayıtlarının burada olmadığını 1 hafta sora gel al denildi.Sonrada ortadan kayboldular.Elimde ödeme planı ve ilk makbuz var diğerlerini bulamıyorum.Senet im 3.kişilerin eline geçmiş avukatları aradı ne yapabilirim.
YanıtlayınSilMerhaba, tahsilata dair makbuz, ödendi belgesi varsa borcun defi için size avantaj sağlar. Yoksa en kısa zamanda bir avukattan destek almanızı tavsiye ederim.
YanıtlayınSilSaygılar Ellibin TL Lil senet ile bir araba kiraladım ve üç kullandıktan sonra aracı değiştirmek için borçsuz vs eksiksiz teslim ettim aynı firmada başka bir araç kiraladım fakat o araçla iki ay sonra kaza yaptim kaskosu olmadığını öğrendim masrafı kanuni yoldan talep edemediği için beş ay önce ilk kiraladigim ve borçsuz şekilde teslim ettiğim bana 15 gün sonra veririz nasıl olsa iki aylığına daha bizim musterimizsiniz deyip unutulan senedi diğer aracın kaza masrafı bı kurtarmak için Ellibin TL Lil senedin ödenmediğini on bin TL icra olarak evime gönder diler efendim kaza yaptığım yerde ehliyetini yanımda ol.adigi için yazılan ceza bin makbuzu ve tarihi yaziyo yani eski senetle kanunsuz bir kiralanan aracın masrafını benden istiolar lütfen bir bilgi verin son gun
Siltskler işime yaradı
YanıtlayınSil3 yıl önce senet karşılığı bir alış veriş yaptım.
YanıtlayınSilödemeleri yaptım ve makbuzları mevcut. senedi alamadım.
şimdi icraya verilmiş ne yapabilirim
Öncelikle makbuzunuz varsa hiç birşey yapamazlar. Sizin yapacağınız şey ise Tüketici mahkemesine tedbir talepli menfi tespit veya duruma göre sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz.
Silteşekkür ederim. itiraz için belirli bir süre var mı
Silİcra takibi başlatılmış bir an önce bir avukattan destek almanızı öneririm.
YanıtlayınSilmerhaba yırtılmış senet üzerinden bana dava açılabilir mi?
YanıtlayınSilMerhaba
SilSenetin nasıl yırtıldığı önemli bir husus. İmza kısmı karşı tarafta yırtılmamış ve okunabilir ise diğer bölümler de zarar görmemişse kötü niyetli kişiler senetin ödenmediğini ileri sürerek dava açabilir. Tabi kazanırlar demiyoruz. Takipçisi olun.
Merhaba 2013 yılında senet ile alış veriş yaptım toplam 2,242 tl 850 tl nakit ödedim makbuzlarımı aldım ama makbuzlarımı kayboldu elimde sadece 1,400 tl kredi kartı ile ödediğim kredi kartı fişleri var 800 tl fazla para istemişti senetimi vermedi icra dairesine verilmiş şuan avukat arıyor ve 1,600 tl ödeme yapmamı yoksa haciz işlemini başlatacağını söylüyorlar ne yapmalıyım sizce
YanıtlayınSilBenim elimde babamın almayı unuttuğu tabi borcudu ödedikten sonra bir senet durumu mevcut. Babam yaşlılığın verdiği engelle seneti almayı unutuyor, senetin üzerinde tarih yokmuş galiba icra takibi başlatılıyor tarih olarak 2017 atılıyor sonradan senede ama senet imzalanması 2010 yılında. Elimde 2011 yılına ait bir borç makbuzu var tamamını bulamıyorum, zaten borcun tamamını değil onda biri olan 100 lirayı istiyorlar. Diyebilir miyim senet 2010 yılında imzalanmasına rağmen 2017 gibi tarih atılmıştır. Senetin makbuzu nasıl senetten önceki bir tarihte olabilir diye?
YanıtlayınSilMerhabalar senedin karşılığını ödeme gittim çantamdan parayıalmışlar karakol filan çözümsüz kaldım birde tazminat davası açmasınlar diye davadan vazgeçtim delilim yok ev almıştım eksiğim vardı ona senet imzalamıştım senedi babasının adına oğlu tanzim etmişti uzlaşma teklif etti parça parça ödeyin dedi bende evi satışa çıkardım satıp örim dedim kabul etti evde halen kendileri oturuyor ne yapacağımı şaşırdım ödemekten başka çarem yokmu
YanıtlayınSilMerhaba bundan 3 yıl önce bir aparta taşındık ve senet yapıldı her kira verdiğimizde tahsilat makbuzu verilmedi 3. Senenin sonunda çıkmamız istendi bizde evden çıktık fakat ev sahibi senedi vermek istemiyor mart ayında aldığımız elimizde bir tahsilat makbuzu var onuda zorla aldık 2 ay sonra da evi boşalttık ama şimdi bize dediği şey siz bu senedin tamamını ödiceksiniz diyor elimizdeki o tahsilat makbuzu işe yarar mı ?
YanıtlayınSilMerhabalar;
YanıtlayınSilElimize ödediğimiz bir dersanenin borcu geldi. Dersaneye devlet el koymuş. içerden de bizim senet çıkmış. Senet 2010 yılına ait, şu an bu borç için ne yapılabilir?
Bos senet imzaladım 17 yaşında iken borcumu ödedim sonra o seneti avukata vermişler karşı taraftan borcumu odedidigime dair imza ve not aldim. Senet avukat ta dava açık durumda ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz
YanıtlayınSilSenetleri ödedim ama senedi verdiğim kişi bana geri verme di simdide benim aracım Tapu lu yerlerine satılamaz konulmuş ne yapmalıyım
YanıtlayınSilSenetleri ödedim ama senedi verdiğim kişi bana geri verme di simdide benim aracım Tapu lu yerlerine satılamaz konulmuş ne yapmalıyım
YanıtlayınSil2008yilinda patronum kredi cekerken bankaya kefilin yani sira ben ve bir arkadasi arasinda senet imzaladim 10milyar di imzaladigim senet gercekte boyle bir birc yok saece bankaya teminat vermek icin imzaladik ben iste ayrildim patronumuda gormuyorum bircu odemis bankaya banka bu denedi kullana bilirmi gecerlilik suresi bitmismidir
YanıtlayınSilMerhaba bir güzellik merkzine seans için senet ve sözleşme imzaladim son senasda bana faiz uygulaması yapıp senedimi geri vermedi senediniz yok sadece sözleşme imzalamışız sizinle dedi ödeme yaptığımda slip fisine benze sadece tahsilat fişi yazıp herhangi bir sirket ünvanı yazmıyan bir kağıt veriyorlar.Senetimi istiyorum ve karşılığında bana herhangi bir alacak kalmamıştır yazısı istiyor bununla igili ne yapabilirim
YanıtlayınSilMerhaba ,2017 Tuna magzalarindan alışveriş yapmıştım odememizi yaptık,ama senedi almayı unutmuşuz,şu an mağza iflas etmiş ve senetler 3 kişiye geçmiş,bizim gibi bir çok mağduru var ve o icraya verecekler mis,ödendi makbuzumuzu bulamıyoruz,bu durumla ilgili nasıl bir yol izleyebiliriz.tesekur ederim
YanıtlayınSil