Vergi borçlarını yapılandırma ve faiz indirimi kanunu çıktı!
Kamuya ait "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Geçtiğimiz ocak ayında müjdesini şu makale ile verdiğimiz ve yaklaşık 90 milyar liralık kamu alacağıyla 13 milyon vatandaşı ilgilendiren vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri,gümrük vergileri, SGK ve belediye alacaklarını yeniden yapılandıran TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek milyonlarca vatandaşa birikmiş borçlarında faiz indirimi ve yapılandırma fırsatı sunuyor.
Kabul edilen yasayla ağustos sonu başvuruların başlaması sonbahar aylarımda ilk ödemelerin yapılması bekleniyor.
Kabul edilen yasayla ağustos sonu başvuruların başlaması sonbahar aylarımda ilk ödemelerin yapılması bekleniyor.
Yeniden yapılandırma yasası neleri kapsıyor?
Öncelikle şunu bilmekte fayda var; kanun 2016 Haziran öncesi ile 1984 yılından beri olan tüm faiz - cezaları kapsıyor.
- Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları.
- Yurtkur'a bağlı öğrenim ve katkı kredisi
- Askerlik, seçim, nüfus, trafik karayolu geçiş ücreti
- Belediyelerin idari para cezaları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları,
- RTÜK idari para cezaları,
- Gümrük vergileri,
- Belediye alacakları,
- Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı,
- Sigorta primleri ve topluluk sigortası primleri,
- Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı,
- İşsizlik sigortası primi,
- Sosyal güvenlik destek primi,
- Genel sağlık sigortası prim alacakları ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezaları yeniden yapılandırılacak.
Kanun ile vergi affı - yapılandırması nasıl olacak?
Kabul edilen yapılandırma kanunu ile kesinleşmiş kamu alacakların asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek.
Ayrıca yapılandırma süresince ödenecek motorlu taşıtlar vergisi için taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek.
Yapılandırma ile Borçlar Nasıl Yapılandırılacak?
Yasaya göre, vergi, idari para cezası ve 6736 sayılı kanun kapsamına giren diğer borç asıllarının tamamı ile Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutarın ödenmesi halinde; Gecikme faizi ve zammı ile vergi aslına bağlı olan vergi ziyaı cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.
Ayrıca, vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) % 50’sinin ödenmesi durumunda, kalan % 50’sinin tahsilinden vazgeçilecek. Vadesi 31 Aralık 2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçlar başvuru aranmaksızın silinecek.
Ödemeler nasıl olacak?
Kamuya olan borcunu yapılandırma kapsamında taksitlendirmek isteyenler, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.
Taksitle yapılacak ödemelerde, ilgili maddelere göre belirlenen tutar, 6 taksit için (1,045), 9 taksit için (1,083), 12 taksit için (1,105), 18 taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.
DİKKAT!
Yapılandırma kanununa göre borcunu, taksitini 2 kez süresinde ödemeyenlerin yapılandırması bozulacak.
Vergi ve Kamu alacakları barışında ilk ödemeler ne zaman?
Vergi barışı kanunu ile vergi, prim, trafik cezası, öğrenim kredisi gibi borçlarını ister taksitle isterse peşin olarak kolay bir şekilde ödeme imkanı sunuluyor.
Meclisten geçen kanun, Cumhurbaşkanı'ın onayıyla yürürlüğe girdi. Başvuru için 25.08.2016 tarihinden itibaren ilgili vergi dairelerine gidip borcunuzu yapılandırabilirsiniz.
- Planlamaya göre ödemeler, yukarıda belirtilen borçların taksit ödemelerinin Kasım ayında, primlerin ise ödemeleri Aralık ayında başlayacak.
Borçlara ilişkin konulan hacizler kaldırılacak mı?
Yapılan düzenlemeye göre, yapılandırmaya konu alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek. Bu alacaklar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi halinde tahsil dairesince satılabilecek.
Yapılandırma için başvurular nereye yapılacak?
SGK prim borçları için bağlı bulunulan ilin Sosyal Güvenlik Kurumuna, vergi borçları ve trafik cezaları ve öğrenim kredisi için ise bağlı bulunulan vergi dairesine müracaat yapılması gerekiyor.- İnternetten online başvuru nasıl yapılıyor? öğrenmek için tıklayın
Arkadaşlar başvurular ne zaman? Bilgisi olan var mı?
YanıtlayınSilresmi gazetede yayınlansın belli olur
SilEskiden hep kızardım ödeyenlerin suçu ne diye. İnsan ödeyemeyince anlıyor mevzuyu. Vergi affı veygi barışı, yapılandırması adına ne koyarsanız koyun faiz indirimi devletin şefkatinden başka birşey değilmiş.
YanıtlayınSilİKİ İKİZ ÇOCUĞUMUN ÖĞRENCİ KREDİ BORCU 12000 LİRA GELDİ BİRÇOCUĞUM ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR İKİSİNİN BORCUNU ÖDÜYOR ÖDEMEDE HALİYLE ZORLANIYORUZ DÖRT AYDIR ÖDÜYORUZ YENİVERGİ AFFINDAN FAYDALANABİLİRMİYİZ YENİDEN YAPILANDIRMA OLURMU LÜTFEN BİLGİLENDİRSENİZ BENİ MUTLU EDESİNİZ EMEKLİ
YanıtlayınSilYasa cumhurbaşkanın onayından sonra daha netleşecek kesim konuşmamak lazım ama şunu söyleyebiliriz:geçmiş dönemlerde taksitlendirilmiş olan borçlar da af kapsamına giriyordu.
SilYazıyı okuyup anlayamıyor musunuz arkadaşlar? daha cumhurbaşkanı onayına sunulacak deniliyor, cumhurbaşkanı onayıdan sonra resmi gazetede yayımlanacak sonra başvuru yapabileceksiniz
YanıtlayınSil2014'TE YAPILANDIRILMIŞ BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRABİLECEK MİYİZ
YanıtlayınSilYapılandırması bozulan borçlarda yararlanma söz konusu.
SilArkadaşlar başvurular başladı, hayırlı olsun.
YanıtlayınSilSon başvuru tarihi ne zaman bilgisi olan varmı
YanıtlayınSilSon başvuru tarihi ne zaman
YanıtlayınSil